Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00MÜZİK
00:14Sevgili Cumhuriyet TV izleyenlere hoş geldiniz efendim yayınımıza.
00:17İngiltere'de aşırı sağcıların şiddet eylemlerine karşılık bir grup sokağa çıktı.
00:22Aşırı sağcıların yaklaşık 30 bölgede 100'den fazla eylem yapacağı haberinin ardından karşılık bir grupta sokaklara döküldü ve ırkçılar evine ırkçılığın sokaklarımızda yeri yok şeklinde sloganlar attılar.
00:35Aslında Avrupa parlamentosu seçimleriyle birlikte Avrupa'da yükselen aşırı sağ bir süredir gündemimizde bu konuya dair konuşuyoruz.
00:43Yazarımız Ergin Yıldızoğlu da süreç olarak faşizm dediği bu durumu sıkça köşesinde değerlendiriyor.
00:50Şimdi Londra'da son olanları da anlatacak bizlere yayınımızda konuk edeceğiz onu.
00:54Hoş geldiniz.
00:56Hoş bulduk.
00:57Efendim şimdi ilk olarak bu yaşanan karşıtlara ilişkin bir görüşlerinizi alayım.
01:02Aşırı sağ karşı aslında bir karşıt grup doğdu ve onlar da sokaklara döküldüler.
01:06Aslında bir biçimde aşırı sağın planladığı bu eylemlerinde gerçekleşemediğini gördük.
01:10Siz nasıl yorumlarsınız?
01:12Gerçekten bu sokak eylemleri bu tip aşırı sağcı ya da faşist hareketlerin gelişme süreçlerinde son derece etkili olduğunu, karşı etkili olduğunu bunları durdurabildiğini gösteriyor.
01:27Özellikle İngiltere deneyiminde geçmişte iki olay var.
01:32Bir tanesi 1938'de ünlü Cable Street Savaşı.
01:37Orada aşağı yukarı 9-10 bin kişilik İngiltere Faşistler Birliği ile 250 binden fazla antifaşist karşı karşıya geldiler ve açıkçası o ana kadar yükselmekte olan İngiltere'de faşist hareket neredeyse orada bitti.
01:53Bir daha da artık başını kaldıramadı.
01:55Ta ki 1970'lere kadar yani ekonomik krizin en sert olduğu yere kadar.
02:01Orada da 1977'de kurulan bir faşizme karşı birlik antifaşist lig var.
02:08Sosyalist İşçi Partisi, Socialist Workers Initiative ile kuruldu ama geniş bir klasik antifaşist cepheye dönüştü.
02:18Sendikacılar, sendika liderleri, işçi partisinin sol tarafı, diğer sosyalist hareketler buna katıldılar.
02:26Bu da o sırada yükselmekte olan faşist hareketi durdurdu ve resmen imha etti bir anlamda.
02:33Sokak gösterileriyle korkutarak ve bir kıpırdayacak yerleri kalmadığını onlara göstererek hareketi bitirdi.
02:40Şimdi bu sefer de benzer bir durum yaşıyoruz.
02:44Gerçekten 30 Temmuz'da başladı bu olaylar biliyorsunuz.
02:49Southport'ta bir yanlış haberin sonunda bir pogroma dönüştü.
02:53Yani pogrom lafını kullanmam kolay, rahatlıkla kullanmıyorum.
02:57Çünkü gerçekten oteli yakmaya çalıştılar.
03:00Bu klasik içindekilerle beraber yakmaya kalktığınız zaman bunun adı pogromdur.
03:05Bizim Sivas'ta faşistlerin yaptığı gibi bir pogromdur.
03:10O gün başladı. 31'inde 4 yerde sıçradı.
03:132 Ağustos'ta 7 yere çıktı.
03:163 Ağustos'ta 13 yerde gerçekten.
03:194 Ağustos'ta 14 yerde bunlar.
03:21Daha küçük küçük yerler var ama temel ağır yerler bunlar.
03:245 Ağustos'ta 25 yerde, 7 Ağustos'ta hiçbir yerde.
03:29Halbuki 7 Ağustos gecesi bunlar 100 tane bölgeyi hedef aldıklarını açıkladılar.
03:36Açıkladıkları bölgeler göçmenlere yardım eden ya sosyal yardımlar açısında toplumsal destek veren
03:45ya da hukuki yardımlar yapmaya çalışan noktalardı bunlar.
03:52Avukatlar ve çeşitli cemaat önderleriydi.
03:58Hiçbirine saldırı olmadı.
04:00Ortalıkta birkaç tane faşist gözüktü ama başka da yoktu.
04:04Toplam olarak ben şöyle kabaca bir hesaplamaya çalıştım.
04:08O gece 13 yerde toplarsak hepsini 30 binden fazla antifaşist insan sokaklardaymış.
04:19Kimler kimler vardı burada?
04:22Burada sosyalist hareket var.
04:24Burada faşizme karşı gene olarak tavır alanlar var.
04:27Tabii ki ırkçılıkla mücadele eden grupların temsilcileri var.
04:34Siyah ve diğer koyun renkli insanların bulundukları cemaatlerin temsilcileri var ve nüfusu var kendilerini korumak için.
04:47Camilerini korumak için harekete geçmiş olanlar var.
04:50Sadece Müslümanlar değil aynı zamanda birçok beyazlardan da birçok insan gruplar halinde camileri korumak için yardıma gitti orada.
05:02Dolayısıyla tam bir bütünlük, kardeşlik, dostluk havası içinde ve herhangi bir olaya gerek kalmadan polis şefinin ifadesiyle şöyle
05:18polisin çalışması ve yerli halkın desteğiyle bu ırkçı, ırkçı demiyor onlar tabii ki aşırı sağcı hareket durdurulmuş oldu diyor.
05:31Yani polisin yerel halkın inisiyatifini tanıması da önemli bir ideolojik kazanım bence bu antifaşist mücadele açısından.
05:45Şimdi önümüzde ne olacak bunu bilemiyoruz ama bu güç gösterisi yani antifaşist mücadelenin güç gösterisi ve örgütlenme kapasitesi son derece önemli.
05:58Bu olduğu takdirde devam ettiği takdirde faşist hareketin, İngiltere'de süreç olarak faşizmde ifade ettiğimiz yavaş yavaş birikmenin durdurulması mümkün.
06:12Peki sizce Avrupa genelinde de böyle bir antifaşist hareketin bir karşıt grubun doğması ihtimaline neden olur mu bu yaşananlar?
06:23Şimdi bu İngiltere deneyi biraz buraya özgün yani buranın mücadele geleneğine, örgütlenme geleneğine, sendikalarının gücüne ilişkili bir ölçüde tahmin ediyorum kültürüyle de, yerel sol kültürüyle de ilgili.
06:40Ama Almanya'da ciddi çabalar olduğunu görüyoruz zaman zaman antifaşistler büyük kalabalıklar halinde ortaya çıkabiliyorlar.
06:48Fransa'da son seçimlerde önemli bir başarı elde ettiler bir araya gelmeyi becerdikleri için.
06:58Bütün deneyler şunu gösteriyor antifaşist olanlar geniş bir cephe halinde bir araya geldikleri takdirde oluşturdukları güç gerici reaksiyon faşist güçlerin gücünü kat kat aşıyor.
07:16Ve herhangi bir şiddet uygulamasına gerek kalmadan sadece orada durup ve kendilerini göstererek yol önlerinin kapalı olduğunu gösteriyorlar.
07:30Şimdi faşist hareketin dinamiklerinden bir özelliği de şöyledir. Faşist hareket küçük bir grupla başlar. Eğer bu küçük grubu küçükken durduramazsanız bir sürü huzursuz, psikolojik problemi olan, işsiz güçsüz buradan heyecan arayana katılmaya başlar bu gruplar.
07:50Biraz sonra bu bir güç ifadesi olmaya başladığı için bir sürü ipsiz sapsız takımı serseri takımı artmaya başlar. Yani faşist serseri gruhu. Ben serseri gruhu diyorum çünkü gerçekten bütün o parlak üniformalarına rağmen İtalya'da ve de Almanya'da esas olarak baktığımızda toplumsal olarak gruhtan oluşuyor bunlar.
08:14Bunların böyle katlanarak büyümesine tek önleyecek şey burada bir iş olmadığını göstermek onlara. Buranın devam edemeyeceğini, burada güç biriktiremeyeceklerini, buradan kendilerine bir şey çıkmayacağını gösterebildiğiniz takdirde, kitlesel gösteri bu anlama geliyor, gösterebildiğiniz takdirde durdurabilirsiniz.
08:38Tehlike durduramadığınız takdirde başlıyor. Yani bizim genelde çok büyük kitlesel varlıklara ulaştığımız noktada bile faşist hareket bir noktayı geçtikten sonra şiddet uygulama kapasitesine geldiği zaman yani bize karşısında şiddet uygulayabilecek bir noktaya geldiği zaman çok problemli bir durum çıkıyor ortaya.
09:02Çünkü bizle karşılık verdiğimiz zaman ne tarafa gideceği konusunda emin olmak çok zor hale geliyor ve çok ince hesaplar gerekmeye başlıyor. Dolayısıyla önceden yani bugün İngiltere'de olan önemli bir iyi bir örnek bu noktada durdurabilirse burası öbür tehlikeli noktaya gelmeden olay bastırılabilecek.
09:29Şimdi efendim aslında az önce siz de söz ettiniz bu olaylar aşırı sağcıların şiddet eylemlerini duyurmadan evvel bir yalan haberle çıkıyor. O haber de şu Soğutport kasabasında 3 kız çocuğunun bıçaklı saldırıda hayatını kaybetmesi bunun göçmenler tarafında yapıldığı gibi bir haberden sonra bu gelişmeleri görüyoruz.
09:47Çok benzerini biz yakın zamanda Türkiye'de yaşadık. Kayseri'de yine bir kız çocuğunla taciz iddiası ortaya atıldı. Orada da çok fazla yalan ve yanlış haberin bir biçimde provokasyonun neden olduğu sonradan öğrenildi ama orada da insanlar sokaklarda evleri arabaları yaktılar. Göçmenlere yönelik şiddet eylemlerinde bulundular.
10:06Şimdi bu iki olayı birleştirdiğimizde biz Türkiye'de biraz da uygulanan yanlış politikadan dolayı çok yoğun biçimde göçmen sorunu yaşayan bir ülkeyiz. Burada da elbette göçmen karşıtı bir biçimde faşist gruplar giderek güçleniyorlar. Burada nasıl bir mücadele verilmeli sizce?
10:24Şimdi bu işin gerek İngiltere'deki ve Avrupa'da genel olarak problemi ve Türkiye'deki problemin farklı nedenleri var. İkisi aynı nedenle oluşmuş bir problem alanı değil.
10:40Buradaki için örnek verirsem Southport'ta şöyle bir yanılgıya düşünmemek lazım. Haber yanlış, kandırıldıkları için sokağa çıktılar. Yok. Yani diyelim ki bir Müslüman yeni daha gelmiş bir göçmen yapmış olsun bu cinayeti. Bunu tüm Müslüman millet cemaatine, tüm göçmenlere atfederek sokağa çıkıp ortalıkta dolaşmak meşru bir durum değil.
11:06Hiç kimse atfetmek meşru bir durum değil. Bir kişinin işlediği bir cinayet ve hezeyan. Faşist hareket böyle şeyleri kullanıyor. Dolayısıyla yanlış haber oldu da ondan yanılgısına düşmemek gerekir. Yani buradaki de yarın başka bir şey olacaktı. Onu kullanacaklardı.
11:24Buradaki olayın sonucu birkaç haftalık bir olay değil bu. Muhafazakar parti geçtiğimiz 14 yıl boyunca göçmenlik sorununu, ırkçılığı, azınlıklar tırnak içinde sorununu sürekli kaşıdı.
11:46Liderleri özellikle Boris Johnson'la başlayan peş peşe liderlik krizleri içinde gelenler partinin sağına yapışarak ilerlemeye çalıştılar. Öyle bir noktaya geldi ki Filistin için yapılan yürüyüşü İçişleri Bakanı kalkıp nefret yürüyüşü dedi.
12:05Çünkü Müslümanlar yürüdü diye. Tabi ki Siyonizm ile de ittifak halinde bu işin de ironik tarafı burası. Bu sefer de buradaki faşist hareket yanına Siyonizm'i almaya çalışıyor.
12:20İsrail'i almaya çalışıyor. Onlarla beraber bir tane bile Filistin bayrağı yok diye burada konuşmasında Tony Robinson geçen bir yürüyüşte övünüyor. Yahut İsrail bayrağının yanında konuşuyor.
12:35Şimdi bu ülkede gelir dağılımı şiddetle bozuldu. Aşağı yukarı 15 yıl içinde. Yukarıda büyük bir birikim var. Aşağıda sosyal hizmetlerde aşınma var. Bir de Covid geldi bunun üstüne.
12:51Şimdi bu koşullarda bunun sorumlularına bakmak yerine 3 tane geldi, 5 tane geldi, 1000 tane geldi, 2000 tane geldi göçmenlere bakmak kolay tabi ki. Daha açıklayıcı, rahat, iç rahat alıcı bir şey. Öbürü daha karmaşık bir şey.
13:06Bu anlamda sorunun esas merkezi gerek faşizmin gerekçe ırkçılığın geniş anlamda yani şöyle söyleyeyim geniş anlamda ırkçılık bir anlamda sermaye her tarafta kendisine karşı olan olanları ırkçılık gibi ötekileştirerek toplumda tanımlamaya çalışıyor.
13:27Bu neoliberalizmin bir ürünü. Neoliberal dönemde bu ikisi gelişti. Türkiye'ye bakarsak bir de bunun üstüne müthiş bir bölgesel felaket söz konusu. Durup dururken demeyeyim ama jeopolitik hesaplardan dolayı Suriye'de başlayan kargaşanın içine bulunduğunu soktu Türkiye ve Suriye'den insanlar çaresiz olarak kaçtıkları en yakın yer burası.
13:58Gelen insanların statüsü belli değil. Türkiye'de doğru düzgün bir göçmenlik yasası ve göçmenlik destek kurumu yok. Ortada kalıyorlar. Ortada kalanlar kendi başlarının çaresine bakmak zorunda insan olarak. Bir destek sistemi yok.
14:14Nüfus büyük oranlara ulaşmış. Rüvayete göre 8-10 milyon oldular deniyor. Bu koşullarda çözümü son derece zor ve ekonomik kaynakları da aslında yine İngiltere'deki gibi tepede biriktiren, aşağıda yaşama hayatlarını yok eden, ormanları yok ediyorsunuz.
14:37Su kaynaklarını betonlaşmadan dolayı yaşam alanları yok oluyor. Bu koşullarda yığıştıkça insanlar tabii ki göçmenlik sorunu da bir sorun haline gelmeye başlıyor.
14:55Bunun çözümü nedir? Bugünkü rejim altında bunun çözümü olduğunu düşünmüyorum. Buna karşı nasıl mücadele edilebilir buradaki nüfusçuluğa karşı? Açıkçası bu sorun çok önemli bir sorun. Çünkü o kadar çok yan soruna gebe ki bu sorun. Bunun içinde yanlış bir giriş, nitekim Türkiye'de ciddi bir şovel milliyetçiliği de geliştirmeye başlıyor.
15:22Bunun ucundaki aşağıda Kürt sorunu var. Türkiye'de şovel milliyetçiliği başladığımız zaman Kürt sorunu giriyor, Jinçine, Alevi sorunu girmeye başlıyor. Bir dakika bu memleket 10 yıl sonra var olur mu acaba bu koşullarda?
15:40Gibi korkular gelişmeye başlıyor ondan sonra insanların başında. Dolayısıyla burada bir an evvel muhalefetin bir şekilde kendine çekip izan verip en azından sosyal demokratisi bir rejime dönüştürmeye çalışması gerekiyor. Doğru düzgün konuşabilelim bunu. Doğru düz konuşamıyoruz. Ne medyada bunu konuşma şansımız var ne konuşmaya kaynaklarına sahip değiliz.
16:04Burada bu televizyon kanalında bir başka iki tane üç tane televizyonda burada konuşuyoruz ama bunlar sınırlı kaynaklar. Bunu açık toplantılarda konuşmak gereken tarafları yani sorun olarak görülen tarafların temsilcilerinin katılması gereken bu toplantılarda işte göçmen sorunuysa bunların böyle bir karşılıklı alışveriş içinde konuşulmaya başlaması gerekir ki
16:33bir seçim bir çözüm olasılığı belki belki diyorum çünkü bölgemizdeki sorunlar gittikçe derinleşiyor. Yalnız buradan bir geri gidip İngiltere için bir şey söylemek istiyorum. İngiltere'deki sorun sırf göçmen sorunu gibi gözükmüyor.
16:49Çünkü bu göçmenlikten şikayet edenler Avrupalı göçmenlerden şikayet etmiyorlar. Yani sarışın göçmenlerden beyaz göçmenlerden şikayet etmiyorlar. Koyu renkli göçmenlerden yani bu iş açısında göçmen karşıtı filan değil bunlar. Bunlar esas olarak ırkçı ve faşist tipler.
17:11Dolayısıyla ve bir de böyle mantıksız işler var yakmaya çalıştıkları otelde aslında dışarıdan getirilmiş hemşireler yakalıyorlardı. Yani bir gün sonra hastaneye gittiğinde kendisi ona bakacak olan insanlar orada kalıyorlardı. Çünkü sağlık sisteminde yeteri kadar insan yok.
17:33Bırakıp gitse yarın göçmen sağlık görevlileri burada çöker sağlık sistemi. Bir de böyle bir saçmalıkla karşı karşıyayız burada yani mantıksız ama tabii ki de dünyanın her tarafında faşist harekette esas olan mantık değil ekleklik bir sürü acayip düşüncenin bir arada bulunmasıdır.
17:52Evet sayın Yıldızoğlu şimdi aslında bugünkü yazınıza da o noktadan hemen gelmek istiyorum. Aslında göçü tetikleyen de sizin de bahsettiğiniz gibi yıllardır uygulanan ve artık bir sıkışma bir tükenme noktasına gelmiş neoliberal politikalar. Bu noktada tüm dünyada merkez bankalarının da artık bir sorunu yaşadığını görüyoruz.
18:10Bir iki kutuplu dünyadan söz ediliyor. Bölgesel savaşlar riskleri giderek artıyor. Son kertede faşizminde yükseldiğini eğer söylüyorsak kapitalizmin ve faşizmin el ele verdiği bir senaryoyu mu tekrar izleyeceğiz?
18:25Doğru bir kaygı. Faşizmin ebedi sürekli geri gelişini yaşıyoruz. Bunu atlatsak bu sefer elli yıl sonra yine aynı durumla karşı karşıya kalacağız.
18:47Kapitalizm yapısal krizlerine girdiği zaman çözüm olarak da hemen liberalizm devreye giriyor. Yani ne var ne yok sermaye aktarmak ve toplumun yapılarının yok edilmesine, tarumar edilmesine katlanmak gibi bir sorun ortaya çıkıyor.
19:03Dolayısıyla tabii ki bu arada uluslararası jeopolitik bölünme, bölüşme krizleri derinleşiyor. Ama bu sefer galiba bir de atlatırsak dedim ya bu sefer atlatma şansımız çok zor.
19:17Çünkü bu sefer iki tane bence çok önemli problemle karşı karşıyayız. Bir tanesi iklim sorunundan kaynaklanıyor. Yani göçmenlik dalgalarının sonu gelmeyecek.
19:32Çünkü gezegenin bir kuşağı işte Afrika'da sahra altına alırsak onu da ta Asya'dan böyle bir çevirirsek şerit gibi oraları yaşanmaz hale geliyor.
19:45Oradakiler ya aşağı doğru gidiyorlar ya yukarı doğru gidiyorlar. Okyanus bölgesinde aşağı doğru gidecek yer yok. Afrika'da ise de aşağı doğru gidecek yer çok az. Yukarı doğru geliyorlar.
19:58Bir ironik bir yanı var. Sömürgeciler yani dünün sömürgecileri sömürgeleştirdikleri halkla bu sefer dün sömürgeleştirdikleri topraklarda değil kendi topraklarında karşı karşıya kalıyorlar.
20:12Ve bu tabii ki zor geliyor. Bu insanların buraya gelmesinde dün bunları sömürge ne diyeyim kalabalığı gibi gören göz karşısında gördükçe tedirgin oluyor.
20:32Ve kendi kültürünün de bunların kültürüne daha üstün olmadığını da hissetmeye başlıyor biraz sonra. Yemek kültürün değişiyor, kılık kıyafetin değişiyor, estetiğin değişiyor, muziğin değişiyor, elinde değil değişiyor.
20:44Her yeni kuşak kendini biraz daha değiştiriyor. İkinci tehlikede bu da tabii ki neoliberalizmin savaşlarla bu sorun daha da ağırlaştırması, kaynak savaşlarıyla daha da derinleştirmesi gibi bir hızlandırıcı daha var.
21:04Ama ikinci sorun çok sevdiğimiz teknolojiden kaynaklanıyor. Bir sosyal medya diye bir olayla karşılaştık. Çok sevdik sosyal medyayı. Bela olmaya başladı başımıza şimdi.
21:17Netice itibariyle kızıyoruz Instagram yasaklanınca falan ama burada da X üzerinden İngiltere'de faşist hareket kışkırtılıyor. Bir tane adamın biri, dünya'nın en zengin adamı diyelim.
21:32Nedense hiç de kadın değildir, hep de adamdır bunlar. Oraya çıkıyor ve İngiltere hükümetinin foljikalar hakkında fikir beyan ediyor. Mühendislikten başka hiçbir şey anlamamasına rağmen ama o kadar büyük servetlere sahip olduğu için Amerikan siyasetini düzenlemeye çalışıyor.
21:50Onun gibi etrafında aynı büyüklükte birkaç kişi daha var. Hep beraber faşist hareketi destekliyorlar. İlk seferde de, bugünkü yazımda belki dikkatinizi çekmiştir, şöyle bir döktüm faşist hareket destekleyenleri geçen yüzyılda.
22:05Hepsi bugünkü gibi teknolojinin en önünde gelen sektörlerin liderleri bunlar. Çünkü sermaye ve kar maksimizasyonu böyle bir şey. Bunun devreye girmesi gerçekten kontrol edilemez bir durum yarattı. Bir de harcadığı kaynaklar, yapay zeka meselesine girmek istemiyorum ama kullandığı kaynaklar insanlara rekabet ediyor.
22:33Muazzam su kay kullanıyorlar. Amerika'da bazı bölgelerde bunların data verili merkezlerinde olduğu bölgelerde halk su sıkıntısı çekmeye başladı. Dünyada insanlarla suyla rekabet ediyorlar. İkincisi ihtiyaçları olan maddelerin çıkarılma aşamasında büyük su kullanılıyor.
22:52Halbuki bizim su kaynaklarımız, toplam su kaynaklarımız %1,5'ü falan içilebilir. Dolayısıyla şu anda durumumuz çok kritik. Uygarlık sıçrama yapması gerekiyor ama şu anda sıçrayacak bir durumda değil.
23:12Dolayısıyla her zaman böyle durumlarda Gramsci'nin lafı hatırlanır. Bir uygarlık ölüyor, öbürü henüz doğmuyor. Dolayısıyla canavarların zamanındayız şimdi ya da ölümcül semptomların zamanındayız. İyimser bir şey söylemiyorum. Benim yazılarımı okuyanlar zaten hep şikayet derler. Ben gerçekçiyim diyerek idare etmek istiyorum.
23:36Peki. Çok teşekkür ediyorum Sayın Yıldızoğlu. Güzel bir değerlendirme oldu bizler için de. Vakit ayırdınız.
23:42Ben teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
23:45Hoşçakalın.
24:07Londra'da üç bölgede özellikle binlerce kişi sokaklara çıktı ve ırkçılığa karşı olduklarını, ırkçılığı sokaklarında istemediklerini söylediler. Bir biçimde aslında bu iki karşıt grubu sokağa çıkma durumunda gördük ama faşist hareketinde bu yapılanla beraber bir gerileme durumu olduğunu izledik diyebiliriz.
24:28Şöyle bir özetlemeye çalıştık sizler için. Sevgili yazarımız Ergin Yıldızoğlu da uzun süredir süreç olarak faşizm üzerine yazan ve bu konuyu irdeleyen bir isim. Londra'da kendisi aynı zamanda. Orada yaşananları, yaşananların nelere sebep olup olmayacağını sizler için anlattı. Şimdilik noktalayalım. Yeniden görüşmek üzere.